KRAMSSS
Sundhedsfremme for alle
Når man arbejder med sundhedsfremme, er det vigtigt at fokusere på sundhedsvaner med dokumenteret effekt. Inden for folkesundhed henvises der til syv faktorer, der har afgørende indflydelse på ens sundhed. KRAM-SSS, som faktorerne kaldes i forkortet form, har dokumenteret effekt både i forhold til livskvalitet og levetid. Bente Klarlund – overlæge og professor i integrativ medicin – var med til at indføre de oprindelige KRAM-faktorer som formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed i 2004. De tre S’er er tilføjet sidenhen med afsæt i et stort amerikanske studie.
De syv faktorer er:
- K for kost
- R for rygestop
- A for (kontrol med) alkoholforbruget
- M for motion
- S for søvn
- S for (mindre) stress
- S for det sociale
Her gennemgås de kun faktorer, som de seks landsbyer har arbejdet med i forsøgsperioden gennem prøvehandlinger og nye initiativer. Det drejer sig om kost, motion, søvn, stress og sociale relationer.
Kost
Hvorfor er fokus på sund kost vigtigt? En sund kost sikrer kroppens behov for energi, næringsstoffer samt understøtter kroppens velbefindende, immunforsvar og funktioner.
Man ved fra forskning, at sunde madvaner er med til at forebygge livsstilssygdomme, fx hjerte-kar-sygdomme, diabetes, visse kræftformer og knogleskørhed. Og at sunde madvaner er ekstra vigtige for dem, der er lider af ovennævnte sygdomme eller er i risikogruppen fx med et forhøjet blodtryk, kolesteroltal eller overvægt.
I den sammenhæng kan et fællesskab noget særligt, for det kræver stærk motivation og støtte fra andre at ændre sine kostvaner. Derfor holder man I Nørager et madkursus og i Bisserup en workshop om brug af bælgfrugter I hverdagsmaden. Nysted samarbejder med en diætist bla. på Danmark Spiser Sammen-arrangement og i forbindelse med byens gå-grupper, der kombinerer motion med fokus på sund kost. Her serverer en diætist et sundt måltid og formidler viden om kost.
Tre gode råd til at komme i gang:
- Saml frivillige, som vil være med til at lave et kursus, et madfællesskab eller en motivationsgruppe med sund kost som fællesnævner.
- Find plakater, foldere og undervisningsmaterialer om kostråd, mad og måltider på fødevarestyrelsen.dk eller under Danmark Spiser Sammen.
- Få evt. en diætist, kostvejleder eller andre sundhedsformidlere til at holde indlæg i forbindelse med en fællesspisning, et madværksted eller tema-aften.

Motion
Just Walk
At kombinere motion med fællesskab kan skabe stærke bånd mellem mennesker og fremme både fysisk og mental sundhed. Derfor er Just Human gået sammen med DGI om Just Walk for at få endnu flere ud at gå sammen og tage et ekstra skridt for venlighed. Just Walk er nemlig en venlig bevægelse, hvor lokale gå-værter over hele landet inviterer med på gåture. Gå-værterne skaber en venlig atmosfære og har fokus på, at alle får en god oplevelse.
I sundhedslandsbyen Bisserup tager en frivillig initiativ til Just Walk Bisserup og får gennem Just Walk hjælp til at arrangere, koordinere og reklamere for den nye gå-gruppe.
Det at gå giver gode lykkehormoner, og det samme gør den venlighed, vi møder hinanden med. Initiativet får flere borgere til at mødes, især dem, der synes, det er udfordrende at mødes udenfor.
Gå-ture i frisk luft skaber en særlig atmosfære. Det kan nemlig være svært at komme ud og møde folk, men hvis man går sammen, kræver det ikke den samme forpligtelse som at sidde i en gruppe indendørs. Udenfor kan man deltage uden at skulle snakke meget – det handler bare om at være til stede og nyde samværet sammen. ”Bagefter kommer man ind og har det bedre, fordi man har været ude i den friske luft og været sammen med andre. Så det er ligesom et ekstra fællesskab – et udendørs fællesskab – i stedet for at alting foregår indendørs,” fremhæver Anne-Lise Hjerteskov fra Bisserup, der mener, at vi også har brug for udendørs fællesskaber, fordi de kan noget helt specielt.
Tre gode råd til at komme i gang:
- Kontakt Just Walk for inspiration og støtte – de hjælper med at komme i gang.
- Vær tålmodig, hvis der ikke er mange deltagere i starten – alle starter et sted.
- Vær tro mod dig selv og find din egen måde at facilitere gåture på.

Lokaldysten – fællesskab i bevægelse
Danmark er et lille land med korte afstande og begrænset plads. Det mærker man også i mange lokalsamfund, hvor man har nabolandsbyer til alle sider. På mange egne kan det afføde, hvad der minder om søskenderivalisering; ”vi er i hvert fald ikke, som de er derovre i nabobyen,” kan det lyde. Men den slags intern konkurrence er ikke kun skidt for de små lokalsamfund. I Asaa og Agersted har man udnyttet det til egen gensidig fordel.
I Lokaldysten kæmper de to landsbyer om at tage kåringen som den mest aktive landsby. Initiativet er arrangeret af Brønderslev Kommune ovenpå opbakningen til Royal Run, som en måde at holde borgerne aktive på udover løbsdagen.
Konkurrencen motiverer borgere i alle afskygninger til at mødes om at tilbagelægge flest km pr. indbygger. Fremmødet er både stort og festligt, og i fællesskabets ånd både går, løber og cykler ung som gammel for at vinde slaget.
For deltagerne er det mindst lige så vigtigt at kunne mødes til en eftermiddag fuld af sammenhold, grin og lokalt engagement, som det er eventuelt at vinde. Og selvom Asaa med 1,2 km pr. indbygger måtte se sig slået til 2,1 km pr. indbygger i Agersted ved sidste dyst, har de ikke fået mindre blod på tanden frem mod næste møde mellem landsbyerne. De ønsker Agersted stort tillykke med sejren og siger tak for kampen, men går selvfølgelig efter sejren næste gang!
Tre gode råd til at komme i gang:
- Sørg for frugt, kage og vand til alle deltagere.
- Find frivillige, der kan hjælpe til med at tælle kilometer.
- Husk musik og børnevenlige aktiviteter, fx sjippetov, gadekridt og sæbebobler.

Billede: Thomas Dahlstrøm Nielsen, Creative Commons
Søvn og stressreduktion
En af tidens helt store folkesygdomme hedder stress. Stress kan have mange årsager, men en faktor, der altid er en stor del af alle stressforløb, er for dårlig og for lidt søvn. Men hvad er det, der gør, at man ikke kan sove, når man føler sig så træt, at man ikke kan få dagligdagen til at fungere? Og ikke mindst – hvad kan man gøre for at ændre på dette?
Til at blive klogere på disse spørgsmål inviterer sundhedslandsbyen Nørager en søvnforsker til at holde et foredrag, hvor byen får viden om, hvordan man kan arbejde med sin nattesøvn. Nattesøvnen er livsvigtig, da den giver dig dit humør, din energi og trivsel tilbage, hvad enten du er barn, ung, voksen eller ældre.

“Det var dejligt at se den store spørgelyst under foredraget, og folk fik konkrete løsninger og råd på de forskellige udfordringer, og hver især kunne tage brugbare løsninger og tips med hjem,” fortæller en af Nøragers frivillige tovholder Birgit Jensen.
Tre gode råd til at komme i gang:
- Undersøg, om der er opbakning til et oplæg om søvn og stressreduktion.
- Find en foredragsholder, der kan holde oplæg om emnet.
- Inviter alle byens borgere til at møde op.
Sociale relationer
Danmark Spiser Sammen
Vidste du, at 1,2 mio. danskere spiser alene? Og at 48% af de danskere, der føler sig ensomme og spiser alene, hellere ville spise med andre?
For at ændre dette står Folkebevægelsen Mod Ensomhed bag initiativet Danmark Spiser Sammen, som finder sted hvert år i uge 17 og uge 45. Kampagnen bag bruger måltidet som anledning til samvær og til at åbne fællesskaber for nye deltagere.
I sundhedslandsbyen Nysted arrangerer de frivillige, som en del af Danmark Spiser Sammen, Nysted Spiser Sammen for Sundhed og Trivsel i byens gamle biograf. Her inviterer de frivillige alle i Nysted, og under middagen er der hyggelig, dæmpet musik og fællessang med velkendte danske sange. Der opstår nye fællesskaber og møder blandt byens borgere. Som en del af holdet bag arrangementet, sammensatte diætist Mona Jensby et billigt, lokalt og sundt måltid, som de fleste ville kunne spise. Mona fortæller:
”Vi ved fra forskning, at mad kan samle folk og skabe glæde. Det at mødes et lokalt sted og spise sammen med andre gør det, at folk møder hinanden på en anden måde. Folk er glade, når de møder op, og hilser på dem, som de kender, og dem, som de kun har set eller mødt i lokalsamfundet. Efterfølgende sker der ofte det, at når de så mødes igen ude i lokalsamfundet, så hilser de på hinanden. Det kan forebygge og undgå ensomhed.”
Tre gode råd til at komme i gang:
- Sammensæt en gruppe frivillige, og kontakt arrangørerne bag Danmark Spiser Sammen, som stiller konceptet, materiale og gode idéer til rådighed.
- Invitér folk personligt. Tag en nabo i hånden og luft idéen. Det er lettere at møde op til noget, når man føler sig direkte inviteret.
- Skræddersy arrangementet, så det passer til jer og jeres landsby.

Spil kort og få en kop
Fællesskab opstår, når mennesker mødes, og i Sundhedslandsbyen Nørager har de frivillige skabt et nyt initiativ, hvor alle kan være med. Hver mandag eftermiddag åbner Kultur og Medborgerhuset Kig Ind dørene for spillehygge, gode samtaler og en kop kaffe eller te – naturligvis med lidt sødt til.
Initiativet er åbent for alle, uanset om man kommer alene eller sammen med venner, familie eller naboer. Her handler det om at nyde et par timer med kortspil, skak, bordfodbold eller andre klassiske brætspil. Der er ingen krav om fast fremmøde – man kommer, når man har tid og lyst. Hurtigt er det ved at være et samlingspunkt, når børn, forældre og seniorer møder op til at spille skak, kort og Mastermind.

Vi synes, det tegner godt med spilleeftermiddagen, og håber flere seniorer har lyst til at komme og spille med de unge,” siger frivillig tovholder Birgit Jensen.
Tre gode råd til at komme i gang:
- Saml en gruppe af frivillige til at organisere det.
- Find et sted, hvor I kan samles, og planlæg en fast dag på ugen.
- Sørg for, at der er kaffe, te og frugt til alle.




