Initiativer for nye tilflyttere

En velkomstgruppe

At sikre at nye beboere føler sig velkomne og hurtigt bliver en del af landsbyens fællesskab, er en vigtig opgave for enhver landsby. En imødekommende tilgang kan gøre en verden til forskel og hjælpe nye tilflyttere med at finde deres plads og knytte bånd til deres naboer.

I Bisserup har en gruppe frivillige taget initiativ til at skabe en varm velkomst for alle nye tilflyttere ved at oprette en velkomstgruppe.

Gruppen arrangerer velkomstmøder i forsamlingshuset, hvor både helårsbeboere og sommerhusejere inviteres til at høre om de mange muligheder, landsbyen har at tilbyde. De får viden om de lokale foreninger, aktiviteter og hvordan, de selv kan indgå og bidrage til fællesskaberne.

Derudover besøger Velkomstgruppen alle nye tilflyttere personligt og medbringer kataloget Velkommen i Bisserup, som giver et overblik over byens tilbud. Kataloget inkluderer også kuponer med små gaver fra lokale foreninger og butikker, hvilket skaber en personlig og varm forbindelse mellem de nye og gamle beboere.

Tre gode råd til at komme i gang: 

  1. Organisér en engageret velkomstgruppe af en lille gruppe frivillige. Det kan være naboer, medlemmer af lokale foreninger eller aktive borgere.
  2. Udarbejd et velkomstmateriale, enten et katalog eller en folder, der præsenterer landsbyens muligheder, foreninger og sociale aktiviteter.
  3. Arrangér velkomstmøder og personlige besøg. Velkomstmødet kan foregå i landsbyens forsamlingshus, hvor de personlige besøg også kan planlægges med de nye tilflyttere.

International fællesspisning

I mange lokalsamfund er det vigtigt at finde måder at inkludere alle borgere på. Særligt tilflyttere fra andre lande kan have svært ved at blive en del af fællesskabskulturen og få en følelse af at høre til i deres nye land og landsby.

I en landsby, hvor der bor mange med forskellige nationaliteter, kan mad bringe folk sammen. Mad er et socialt bindemiddel, der kan skabe forbindelser og bygge bro mellem forskellige kulturer. 

Det har man også erfaret i Asaa, hvor der bor op mod15 forskellige nationaliteter. Her har de frivillige arrangeret en international fællesspisning i forlængelse af Danmark Spiser Sammen. Det startede som et prøveprojekt i Asaa, der hurtigt viste sig at være en stor succes.

Hele 40 internationale beboere mødte op til det første arrangement. Det kom som en overraskelse for både arrangørerne og deltagerne. ”Lokalet var næsten for småt. Og deltagerne udbrød: ’Gud – er vi så mange?’ Alle har haft følelsen af at være de eneste på “udebane” i den her lille by, som ikke ved noget som helst om noget,” fortæller frivillig Pernille Wilsborg.

Succesen er fulgt op med “International Winter Meet Up” arrangementet, hvor de internationale beboere mødes til æbleskiver og gløgg for at fejre vinteren og julen. De frivillige laver også fællesspisning for både internationale og etniske danskere. Det har vist sig at være en stærk måde at bygge bro på mellem borgere i byen – også på tværs af sprogbarrierer. Samtidig er det med til at inkludere flere ind i byens foreningsliv og fællesskaber.

Tre gode råd til at komme i gang:

  1. Kontakt Danmark Spiser Sammen (Folkebevægelsen mod Ensomhed), der hjælper med at organisere, stille materialer til rådighed og promovere arrangementet.
  2. Invitér personligt – bank på døren, det gør en forskel.
  3. Gør hellere arrangementet for kort end for langt – det gør det nemt at deltage.