Initiativer for børn og unge
Knallertværksted for unge
I mange landdistrikter er fritidsmuligheder til unge, der ikke interesserer sig for sportsgrene som fodbold eller håndbold, en udfordring. I landsbyen Asaa har en gruppe frivillige derfor taget initiativ til at etablere et knallertværksted til dem. Her mødes unge med interesse for at arbejde med hændernes mødes, lærer nyt og udvikler deres færdigheder.

Vi har en gruppe unge, der er ‘tabt ud af foreningslivet’, som ikke kunne rumme dem. Det er typisk, når de bliver omkring 12 år, at de begynder at falde ud. Så oplever vi, at de unge enten går hvileløse rundt og mødes i små afkroge. Eller at de tyer til skærmen og bliver isoleret derhjemme”, fortæller Pernille Wilsborg, der er halbestyrer i Asaa i Brønderslev Kommune og og hjulpet knallertværkstedet i gang.
Knallertværkstedet, Møj-Svinene – Østkysten, drives af lokale familiefædre, der har en passion for knallerter og sjove aktiviteter. Med dette initiativ ønsker de at skabe et trygt og sjovt miljø, hvor de unge kan ”skrue i knallerter”, finde fællesskab og udvikle nye interesser.
Tre gode råd til at komme i gang:
- Saml et engageret team, som brænder for at støtte de unge i området. Det kan være forældre, håndværkere eller andre, der har kendskab til knallert eller andre håndværk, fx byg-selv, computere eller biler.
- Skaf det nødvendige udstyr og værktøj til reparation. Undersøg mulighederne for at låne eller få doneret udstyr fra lokale virksomheder eller borgere.
- Organisér et åbningsarrangement for at skabe opmærksomhed om værkstedet og invitere de unge til at tilmelde sig.
Krea-café
Kreative fællesskaber, altså det at lave noget skabende med hænderne sammen, har fået en kæmpe renæssance blandt børn og unge. Uanset om det er keramik, reparationer, syning eller andre typer af håndværk, så vrimler det med kreative værksteder i storbyerne. Nu findes der også en krea-café i landsbyen Nørager.
I 2024 startede de frivillige et forsøg: En krea-sommerskole, i samme tidsrum som der var fodbold- og håndboldskole i børnenes sommerferie.
Det blev en stor succes, og derfor har Nørager nu et permanent tilbud, “krea-caféen” hver tirsdag eftermiddag. En gruppe frivillige voksne stiller op i byens Kultur- og Medborgerhus og hygger sig om børn og unge fra 4. klasse.
Der er en stor opbakning fra forældre og byens borgere, der er gavmilde, når de rydder ud i de garn- og stofrester, de har liggende.
Byens erfaringer peger på, at fordybelsen i det kreative fremmer trivsel og tryghed hos børn og unge, der kan have det svært i sociale sammenhænge. Dette understøttes af forskning inden for craft-psykologien. Her har man påvist, at hjerterytme og nervesystem falder til ro, når man bruger sine hænder, og at håndarbejde på den måde kan virke neddæmpende på fx stress og angst.

”Mange var glade for den første krea-sommerskole, hvor de i en hel uge kunne fordybe sig i alt fra perler til håndarbejde og billedkunst. Der kom også børn og unge med udfordringer. Vi kunne se, at de tøede op i løbet af ugen efterhånden, som de følte sig trygge,” fortæller initiativtagerne, Birgit Jensen og Helle Andersen. “Det er også givende for de frivillige voksne i cafeen, som alle været ramt af livet og står helt eller delvis uden for arbejdsmarkedet. I krea-cafeen føler de, at de er noget værd og kan endnu.”
Tre gode råd til at komme godt i gang:
- Afhold et prøvearrangement eller en krea-sommerskole for at skabe interesse.
- Følg op med ugentlige cafeaftner.
- Udvid evt. med andre typer af håndværk fx keramik eller upcycling og reparation af tøj.
Af unge for unge
Unge kan være svære at samle, når der er langt mellem husene. Men fællesskaber er vigtige i alle aldre. I Asaa har man derfor et særligt fokus på at skabe initiativer, der engagerer de unge – og hvem er bedre til at arrangere for unge end de unge selv?
Når unge selv står bag aktiviteterne, rammer de nemlig plet og sikrer, at andre unge deltager. Det har man erfaret i Asaa gennem et et samarbejde med ungdomsorganisationen OPUSS om en serie af arrangementer i vinterbadningens tegn.

De unge arrangerer nemlig vinterbadning på Asaa Havn med efterfølgende saunagus, hygge og snacks. Her har Asaa bistået de unge ved at betale lejen af vinterbadeklubben alle onsdage i januar, samt lidt midler til snacks.
Tre gode råd til at komme godt i gang:
- Kontakt eksisterende ungdomsorganisationer om samarbejde.
- Lad initiativerne komme fra de unge selv.
- Understøt med hjælp i starten, indtil de er selvkørende.




