Initiativer for ældre

Kaffe, snak og frisk luft

Flere og flere mænd og kvinder lider af ensomhed, men især antallet af ensomme mænd stiger. Det udgør en reel sundhedsrisiko, påviser en stor dansk undersøgelse fra 2019. For eksempel har mænd, der bor alene, en 36% større risiko for at dø af en hjertesygdom.

I Bagenkop rækker frivillige tovholdere derfor ud til ældre og andre, der har det svært ved at tage del i byens fællesskaber. Siden sommeren 2024 har de arrangeret Kaffe, snak og frisk luft på havnen hver tirsdag kl. 10. Der er intet krav om tilmelding. Deltagerne møder bare op på havnen og medbringer egen kaffekop. Og så bliver der snakket, drukket kaffe og spist ostemadder. 

Tirsdagsmøderne i Bagenkop skulle egentlig være stoppet i vintermånederne, men tirsdagsholdet, som de kalder sig, fortsætter, så man mødes til kaffe og snak i havnens sejlerstue i vinterhalvåret.

Fællesskaber som dette udvikler sig som ringe i vandet, og et arrangement leder til et andet. En gruppe af deltagerne er begyndt at gå til arrangementer, som Ældresagen afholder.  

”Vores meget lavpraktiske arrangement har overrasket alt og alle. Folk sagde til mig: ‘Louise, der kommer ikke nogen,’ Men de kom, og de kommer fortsat ca. 25 hver gang. Og der dukker stadig nye op. Det appellerer til ældre, særligt enlige mænd, der savner fællesskab. Flere pårørende har efterfølgende kontaktet os og fortalt, at det virkelig er givende, at deres mor eller far kommer ud og møder andre mennesker. Det er det også for os andre, der står bag det,” fortæller tovholder Louise Bechmann.

Tre gode råd til at komme i gang:  

  1. Find et hyggeligt sted med borde og bænke, og inviter bredt ud. 
  2. Lav kaffe og håndmadder. 
  3. Mød op med kaffekop på mødestedet på et bestemt tidspunkt hver uge. 

Motion i forsamlingshuset

Når interessen for sport kombineres med muligheden for at mødes i fællesskab, skaber det en betydelig indvirkning på både det sociale liv og den fysiske trivsel. I sundhedslandsbyen Bisserup har en gruppe frivillige taget denne indsigt til sig, efter at en kvindelig senior under et borgermøde har efterspurgt muligheden for at spille bordtennis. Det er blevet starten på en ny aktivitet, der hurtigt har vundet fremgang i lokalsamfundet. Et nyt fællesskab blomstrer.

Byen har nu to bordtennisborde til rådighed i forsamlingshuset, hvor borgerne samles hver tirsdag aften for at spille og socialisere. Denne nye sport tiltrækker deltagere i alle aldre, og mange oplever nu glæden ved at deltage i en aktivitet, de ikke har været en del af i årevis.

Kim Jensen, medstifter af det nye fællesskab, fortæller: “Det foregår i et trygt nærmiljø i forsamlingshuset, og det kan spilles af alle. Så der kommer nogle af dem, som vi normalt ikke ser så meget til i byens liv.” Kim fortsætter: ”Det er på alle måder en ‘svedig’ sport. Det er sjovt, giver os varmen, og vi får trænet reflekserne. Mange af os har ikke spillet i 40-50 år, men vi bliver bedre for hvert sekund,” siger han med et glimt i øjet.

Indtil videre har omkring 25-30 personer i alderen 45-87 år slået til bolden. Men planen er også at få børn og unge med ved at holde et åbent hus-arrangement en weekend.

I sundhedslandsbyen Nørager besøger en frivillig leder fra byens gymnastikforening også byens Friplejehjem en gang om ugen og laver stolegymnastik for beboerne. 

Tre gode råd til at komme i gang:

  1. Lyt til lokalsamfundet, og bed borgerne om at komme med forslag til aktiviteter, der kan engagere flere i byen. 
  2. Sørg for at skaffe de nødvendige materialer og faciliteter, så alle har mulighed for at deltage, uanset niveau.
  3. Arranger events som åbent hus, hvor nye deltagere kan komme og prøve aktiviteten af i en afslappet atmosfære.

Mad-gruppen for 50+

Fællesskaber er essentielle for menneskers trivsel og sundhed, især blandt ældre, der kan opleve isolation og ensomhed. At mødes over et måltid er en tidløs tradition, der fremmer sociale relationer, skaber samhørighed og bringer livsglæde. Mad og samvær har en unik evne til at forbinde mennesker, skabe trygge rum og styrke det sociale netværk. 

Med initiativet Madgruppen for 50+ inviteres de ældre i Ommel til at samles omkring hjemmelavet, velsmagende hverdagsmad. Madgruppen 50+ er en del af en større indsats for at styrke båndene mellem landsbybeboerne og skabe inkluderende aktiviteter, der fremmer social interaktion blandt ældre. Det er for dem, der ikke kommer så meget ud eller ofte sidder alene og spiser.
Menuen sammensættes efter ønsker fra deltagerne og de frivillige. Ofte er det en menu, som man ikke laver, hvis man er alene. Mad, der samler folk fra aldersklassen 50+. 

”Noget tyder på, at vi har ramt et behov,” fortæller Karin Kristensen, der er en af de frivillige initiativtagere. ”Folk vil også gerne hjælpe, og 17 har allerede meldt sig til på skift at lave maden på et tre-personers-kokkehold,” fortsætter Karin og fortæller, at mange frivillige støtter op om initiativet. 

Dem, der har lyst, kan komme før måltidet for, så der kan skabes relationer og fællesskab i bred forstand. Madgruppen mødes typisk et par timer før måltidet for at snakke, spille dart eller hjælpe til med borddækningen.  

Tre gode råd til at komme godt i gang:

  1. Start småt – invitér en gruppe ældre til en fælles middag, og se, hvordan interessen udvikler sig. 
  2. Skab en fast struktur – planlæg regelmæssige middage, og opbyg et team af frivillige. 
  3. Gør det til mere end mad – inddrag evt. sociale aktiviteter som spil, samtaler og fælles madlavning.